Omgeving

De Morvan is een groot natuurpark in hartje Bourgogne en ligt op 730 km van Utrecht. De ongerepte natuur is overweldigend met heuvels, bossen, riviertjes, weilanden, grote stuwmeren en mooie vergezichten. Er is weinig lichtvervuiling, zodat bij een heldere nacht de indrukwekkende sterrenhemel bewonderd kan worden. Het gebied staat bekend om de schone lucht, de rijke flora en fauna, het coulissenlandschap en de authentieke agrarische sfeer met de witte charolais koeien. Dit is nog het ouderwetse platteland, waar door de boeren hard gewerkt wordt.

Centraal gelegen in de Morvan, in het gebied van de stuwmeren, ligt het gehuchtje La Maison, waar onze boerderij deel van uitmaakt. In het dorpje Brassy (5 km) zit een bakker en een kleine kruidenier. In Ouroux en Morvan (5 km) zit eveneens een bakker en kruidenier, een bank met pinautomaat en een postkantoor annex VVV. Lormes (13 km) heeft een grote supermarkt, winkeltjes en een aantal restaurants. De bakker en kruidenier komen een paar keer per week langs in La Maison.

In de directe omgeving zijn er talrijke recreatiemogelijkheden zoals vissen, raften, paardrijden en mountainbiken. Het niet toeristische en idyllische stuwmeer Lac de Chaumecon bij Brassy (5 km) heeft mooie, rustige strandjes, inhammetjes en bossen, waar ook de honden welkom zijn. Lac de Pannecière (8 km) met de imposante dam is een van de vier schoonste meren van Frankrijk. Lac des Settons (15 km) heeft veel recreatiemogelijkheden en wandelpaden rondom het meer. Lac de Saint Agnan (25 km) heeft een verhard wandelpad en is populair bij sportvissers. In Lormes ligt het L’étang du Goulot, een recreatiemeer, en kun je wandelen bij de watervallen ‘Les gorges de Narvau’, waar een pad langs het riviertje de Auxois loopt.

De wandelmogelijkheden in de Morvan zijn ongekend. Of het nu najaar, winter of zomer is, ieder jaargetijde heeft haar charme. Ook cultureel is de Bourgogne meer dan interessant. Een leuke dagbesteding is bijvoorbeeld het bezoeken van de historisch interessante steden zoals Vézelay met haar beroemde Basiliek Sainte-Madeleine, het pittoreske oude stadje Avallon met haar mooie huizen en tuinen, de Mont-Beuvray met de oude keltische stad Bibracte, Autun met een prachtig romeins amfitheater en Beaune, met het beroemde Hospices de Beaune en tevens centrum van de wijnhandel. Of wat te denken van de vele châteaux, bijvoorbeeld het château Bazoches en het château de Chastellux bij Avallon. Het hele jaar door zijn er rommelmarkten ‘vide greniers’ in de buurt.